Izberi zeleno, začuti naravo!

PARABENI: KAJ SO IN ALI SO RES TAKO ŠKODLJIVI?

Parabeni so pogosto uporabljena sestavina v kozmetičnih izdelkih. V zadnjem času je vedno več govora in pozornosti namenjeno prav parabenom. Preveri, kaj so resnično parabeni in ali je potrebno iskati izdelke brez parabenov.

cream-1192757-639x422

Verjetno si že opazila, da je na kozmetičnih izdelkih, vedno pogosteje napis »brez parabenov«. Kaj so torej parabeni in ali ni to le še ena  v nizu marketinških strategij, zakaj izbrati prav ta izdelek?

Parabeni so najbolj pogosto uporabljeni konzervansi v kozmetičnih izdelkih za osebno nego. Preprečujejo rast fungicidov, bakterij in ostalih mikrobov v tvoji priljubljeni kremi ali losionu v toplem in vlažnem okolju kopalnice.

Poznamo jih tudi pod imeni metilparaben, etilparaben, propilparaben, butilparaben in isobutilparaben. Našla jiih boš v številnih izdelkih za osebno nego, kot na primer šamponih, maskarah,  podlagah za puder. Razlog za tako razširjeno uporabo parabenov je v njihovi ugodni ceni pridobivanja, več kot 70 letni praksi uporabe v kozmetični industriji ter nenazadnje, zaradi bojšega zaviranja mikroorganizmov, kot ga nudijo naravne sestravine.

V zadnjih letih so se pojavile razprave ali so parabeni škodljivi za naše zdravje? Med vprašanji, ki so se pojavljala, so bila tudi, ali se lahko rak prsi povezuje z uporabo kozmetike, ki vsebuje parabene. Z raziskavami so opozorili na prisotnost parabenov v celicah obolelega tkiva. Znanstveniki so ugotovili tudi, da imajo parabeni možnost blage imitacije estrogena, ki pomembno vpliva na nastanek raka na dojkah.  Ena od raziskav je pred časom pokazala, da je možno zaslediti parabene v krvi in urinu mladih moških prostovoljcev, le nekaj ur po nanosu losiona za telo. Avtor raziskave povzema, da ker se kemikalije lahko absorbirajo v telo lahko potencialno vplivajo tudi na zdravje. Ker pa so rezultati številnih raziskav posredni in ne kažejo direktno na vpliv parabenov na zdravje, so le-ti dovoljeni za uporabo. Evropski direktiva, ki ureja uporabo metilparabenov ter etilparabenov je leta 2005 potrdila uporabo parabenov, ki se lahko v določenem odmerku uporabljajo v izdelkih.  Raziskave o vplivu parabenov na naše zdravje pa se še vedno nadaljujejo. Ali bodo uporabo parabenov ustavili rezultati raziskav ali pa zahtevnješi potrošniki, pa bomo še videli.

Kaj boš  izbrala je odvisno od tebe. Je pa že danes zaznati tendenco, po uporabi naravne, organsko certificirane kozmetike, ki poleg drugega, ne vsebuje parabenov. Koža je  naš največji organi in večja pozornost, na to, kaj nanašaš na njo, ne bo odveč .

Dodaj odgovor