Izberi zeleno, začuti naravo!

NORMALNA KOŽA

Normalno kožo po vsem obrazu ima zelo malo ljudi. Njene značilnosti so: koža je mehka, gladka, voljna, ne izgleda mastna in svetleča. Pore na površini kože so majhne in zaprte. pHkože je v mejah povprečnih vrednosti in puferska sposobnost take kože je dobra.

MASTNA KOŽA

Mastno kožo imajo ljudje, ki so podedovali več, večje in bolj aktivne lojnice. Prekriva jo debel zaščitni mastni kisli plašč. Značilnosti mastne kože: T področje izgleda mastno, se sveti, včasih so na koži kapljice msti. Vrhnica je debelejša, ker je debelejša njena roževinasta plast. Koža je zato videti bleda in slabno prekrvavljena. Globlji deli kože so zaradi matnega kislega plašča dobro zaščiteni pred izhlapevanjem vode, zato je vlage v njih dovolj. Koža je videti gladka in napeta in se pozneje guba. pH kože je kislejši od povprečnih vrednosti in puherska sposobnost kože je dobra. Na mastni koži se pogostje razvijejo ogrci in iz njih mazolji.

SUHA KOŽA

Suha koža je brez leska, zašćitni mastni klisli plašč je zelo tanek. Koža je tanka zaradi stanjšane vrhnice in rožnata. Zaradi pomankljivega zaščitnega plašča je koža izsušena, groba, hrapava in se vidno lušči. Suha koža daje občutek zategnjenosti in pogosto srbi. Pore so tesno zaprte in skoraj nevidne. Suha koža se prične prej in bolj gubati.

MEŠANA KOŽA

Mešana koža je najpogostejša. Njene značilnosti so: na srednjih delih obraza ( T področje)je koža mastna in svetleča, z velikimi porami in ogrci. Na licih pa je normalna ali suha.

OBČUTLJIVA KOŽA

Občutljiva koža je občutljiva na temperaturna nihanja, mrzlo vodo, sonce in veter. Za občutljivo kožo je značilna tudi občutljivost na kozmetične izdelke. Lastnosti takšne kože so: zategovanje, srbeča , pekoča ali boleča koža.

ZRELA KOŽA

Lastnosti zrele kože: groba, suha, bleda in nagubana koža. Pojavijo se lahko pigmentne lise. Na staranje kože, ki je naraven proces vplivajo notranji in zunanji dejavniki. Notranji dejavniki so genetika, hormoni in presnovni proces. Pri zunanjih dejavnikih pa so zlasti vplivni ultravijolična sevanja, pri čemer ima glavno vlogo nastanek prostih radikalov, stresni dejavniki okolja ter način življenja. V koži se zmanjša število fibroblastov, zato je koža manj napeta in prožna.